Fagus sylvatica – Gewone groene beuk, beukhaag, leibeuk

Zuilvormig gesnoeide Fagus sylvatica links, en Carpinus bet. 'Fastigiata' aan de rechter kant. Beuk en haagbeuk.

Zuilvormig gesnoeide Fagus sylvatica links, en Carpinus bet. ‘Fastigiata’ aan de rechter kant. Beuk en haagbeuk.

Diktematen: 12-14-16-18-20-25-30-35 ook mogelijk als leivorm.
De Fagus sylvatica is wanneer deze uitgegroeid een imposante boom die van nature in vele bossen in grote delen van Europa voorkomt. Ze kunnen dan ong. 30-35 mtr. hoog zijn en erg breed. De zachte schors is glad en grijs van kleur. Beuken zijn bijna altijd vanonder af vertakt, oude bast kan namelijk beschadigen bij blootstelling aan felle zon. Het glad glimmende, donkergroene blad wordt 4-10 cm. groot en heeft een gegolfde bladrand. Het jonge blad is bij het uitlopen licht behaard. De gewone beuk krijgt een geelbruine herfstkleur. De boom bloeit met kleine, onopvallende bloemkatjes. In het najaar verschijnen beukennootjes, hoe ouder de boom des te meer nootjes. Door de lage vertakking heeft onderbeplanting en gras het moeilijk onder de meeste beuken. De Gewone groene beuk wordt behalve in het bos, gebruikt als park- en laanboom. Ook is hij in grote tuinen of parken geschikt als solitairboom. Net als alle beuken houdt ook deze groene beuk absoluut niet van te natte bodem.
Beuken zijn in zoverre bladhoudend, dat het blad ’s winters blijft zitten en pas het volgende voorjaar, wanneer het nieuwe blad zich vormt, het oude blad valt.
Deze zuilbeuk wordt in de grotere maten vaak met draadkluit verplant.

(De beuk wordt zo nu en dan voor vormsnoei gebruikt, bijv. leivormleischerm, maar ook een blokvorm op stam, hij behoudt ’s winters zijn dode blad, en lijkt daardoor niet kaal. Het is dan wel aan te raden de stam te beschermentegen felle on)

Groene beuk wordt ook veel gebruikt als haagplant, soms in combinatie met rode beuk.

De hoogte wordt ong. 30 mtr.
De windbestendigheid is matig.
De winterhardheid is goed.