Fagus sylv. ‘Atropunicea’ – rode beuk, bruine beuk, leibeuk, rode beukhaag

Net beregende Fagus sylv. 'Atropunicea'

Net beregende Fagus sylv. ‘Atropunicea’

Diktematen: 10-12-14-16-18-20 ook mogelijk als leivorm.
De Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 – 30 m bereiken. Deze rode- of bruine beuk wordt wel de ‘Koningin van het bos’ genoemd. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het gladde ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood, letwel het zijn zaailingen. Dat betekend dat niet elke boom even rood of bruin is. Het blad wordt 4-9 cm. groot. De boom bloeit in kleine, onopvallende katjes die worden gevolgd door 10-20 cm. grote beukennootjes in een borstelvormig napje. Wanneer de boom wat ouder komen er steeds meer vruchten. De rode beuk past behalve in het bos ook heel goed als laan-, park- en solitairboom in grote tuinen. Net als alle beuken absoluut niet in te natte bodem planten.
Beuken zijn in zoverre bladhoudend, dat het blad ’s winters blijft zitten en pas het volgende voorjaar, wanneer het nieuwe blad zich vormt, het oude blad valt.
Deze zuilbeuk wordt eigenlijk altijd met draadkluit verplant.

(Er wordt van deze boom ook zo nu en dan een leivorm, of blokvorm op stam gemaakt), hij behoudt ’s winters zijn dode blad, en lijkt daardoor niet kaal.

Rode beuk wordt ook veel gebruikt als haagplant, vaak in combinatie met groene beuk.

De hoogte wordt 25-30 mtr.
De winbestendigheid is matig.
De winterhardheid is goed.