Carpinus betulus – haagbeuk, leihaagbeuk, dakhaagbeuk, haagbeuk heg, kolomvorm

Carpinus betulus, de haagbeuk van onderaf beveerd

Carpinus betulus, de haagbeuk van onderaf beveerd

Diktematen: 12-14-16-18-20-25-30-35-40 hoogstam, beveerd, dakvorm of kolomvorm.
Carpinus betulus is een redelijk snel groeiende en dicht vertakte boom die eerst kegelvormig is maar later breder tot rond uitgroeit. Haagbeuk is meestal van onder af (beveerd) vertakt, maar soms ook als hoogstam opgesnoeid. De boom groeit sneller en makkelijker dan de beuk. Deze haagbeuk wordt ong. 15-20 mtr. hoog. De takken gaan bij het ouder worden doorhangen, vandaar de toename in breedte bij oudere bomen. Jonge takken zijn bruingrijs, oudere takken en de stam zijn donkergrijs en opvallend glad. Het blad is frisgroen in het voorjaar. De bladrand is scherp dubbel gezaagd en de bladtop is toegespitst. In de herfst kleurt het blad goudgeel, en valt soms tijdens, of soms na de winter pas van de boom. De kleine nootjes bevinden zich in decoratieve losse vruchtkatjes. Het verteerde blad van de haagbeuk, maar ook van de beuk is een goede bodemverbeteraar.

Carpinus betulus of haagbeuk wordt ook veel gebruikt als haagplant, deze groeit sneller en makkelijker dan de beuk, hij verliest alleen eerder zijn blad.

Ook hebben we van deze Carpinus bomen in leivorm op hoogstam 1.80 of 2.00 mtr. en leischermen met stam van 50 cm. staan. Maar ook als dakvorm, en ook de kolomvorm behoord tot de mogelijkheden.

De hoogte is 15-20 mtr.
De windbestendigheid is goed.
De windbestendigheid is goed.